## Class 2 Maths Questions

**Class 2 maths questions** are presented here for your kids to improve their basic maths skills. These skills will build a firm foundation for higher mathematics. Practising these maths questions will help them understand the fundamental concepts of math like comparing quantities, ordering numbers, understanding patterns, basic arithmetic operations, place value charts, basic geometry etc.

Class 2 maths questions include basic arithmetic questions of addition and subtraction, identifying patterns and completing patterns, the place values up to hundreds, ordering numbers, basic comparison of quantities, identifying shapes and basic geometry.

These class 2 maths questions are designed as per the CBSE/ICSE class 2 syllabus for maths focusing on developing basic numeracy skills among students.

## Class 2 Maths Questions with Solutions

Below are the class 2 maths questions of various types, covering the overall maths syllabus for class 2.

**Question 1: Write the place value of 2 in the following numbers:**

**(i) 234**

**(ii) 82**

**(iii) 702**

**(iv) 920**

**Solution:**

Using the place value chart

Hundreds | Tens | Ones | |

(i) | 2 | 3 | 4 |

(ii) | 0 | 8 | 2 |

(iii) | 7 | 0 | 2 |

(iv) | 9 | 2 | 0 |

**Question 2: Fill in the blanks:**

**(i) 2 + 12 = ___**

**(ii) 13 – 5 = __**

**(iii) 1 + __ = 5**

**(iv) __ – 6 = 8**

**Solution:**

(i) 2 + 12 = 14

(ii) 13 – 5 = 8

(iii) 1 + 4 = 5

(iv) 14 – 6 = 8

**Question 3: How many months among the following have 31 days?**

**(i) July**

**(ii) June**

**(iii) August**

**(iv) September**

**Solution:**

The months which have 31 days are July and August.

**Question 4: Write “true” or “false” for the following statements:**

**(i) 8 tens + 2 ones = Twenty Eight**

**(iii) 1 tens + 0 ones = Ten**

**(iv) 12 is greater than 13**

**(v) 5 take away 18 is 13**

**Solution:**

(i) 8 tens + 2 ones = Twenty Eight (False)

(iii) 1 tens + 0 ones = Ten (True)

(iv) 12 is greater than 13 (False)

(v) 5 take away 18 is 13 (True)

- The numbers which have the digits 0, 2, 4, 6, 8 in the ones place. Those numbers are called
**Even Numbers.** - The numbers which have the digits1, 3, 5, 7, 9 in the ones place. Those numbers are called
**Odd Numbers.** - If two even numbers are added, the answer will also be an even number.

**Even Number + Even Number = Even Number**

- If two odd numbers are added, the answer will be an even number.

**Odd Number + Odd Number = Even Number**

- If one even number and one odd number is added the answer will be an odd number.

**Even Number + Odd Number = Odd Number**

**Question 5: Identify the even numbers among the following numbers:**

**12, 723, 45, 16, 580, 54, 77, 43, 78, 100, 621, 408, 98, 99, 202.**

**Solution:**

The even numbers are: 12, 16, 580, 54, 78, 100, 408, 98, 202.

Learn more about even and odd numbers.

**Question 6: State ‘true’ or ‘false’ for the following statements:**

**(i) The odd numbers are the numbers that have 1, 3, 5, 7, 9, 0 in the ones place.**

**(ii) Addition of two even numbers is an even number.**

**(iii) Addition of one even number and one odd number is even.**

**(iv) 100 is an odd number.**

**Solution:**

(i) The odd numbers are the numbers that have 1, 3, 5, 7, 9, 0 in the ones place. (False)

(ii) Addition of two even numbers is an even number. (True)

(iii) Addition of one even number and one odd number is even. (False)

(iv) 100 is an odd number. (False)

- Numbers can be ordered in two ways:
**Increasing/Ascending Order –**Arranging the given numbers from smallest to biggest.**Decreasing/Descending Order –**Arranging the given numbers from biggest to smallest.

- Following signs are used to compare numbers
- “>” – Greater than
- “<” – Less than
- “=” – Equal to

**Trick: **To remember greater than and less than signs – “>” is the crocodile and the crocodile eats always the greater number.

**Question 7:** **Arrange the following in ascending order:**

**(i) 23, 45, 12, 20, 35, 78**

**(ii) 123, 156, 256, 245, 158, 230**

**Solution:**

(i) 12 < 20 < 23 < 35 < 45 < 78

(ii) 123 < 156 < 158 < 230 < 245 < 256

**Question 8: Compare the following using ‘<’, ‘>’ or ‘=’.**

**(i) 2 + 3 ___ 8 + 2**

**(ii) 2 – 1 ___ 3**

**(iii) 4 + 5 ___ 5 + 4**

**(iv) 124 ___ 214**

**Solution:**

(i) 2 + 3 < 8 + 2

(ii) 2 – 1 < 3

(iii) 4 + 5 = 5 + 4

(iv) 224 > 214

**Question 9:**

**Sameen has 9 pencils and Nia has 10 pencils, Nia gave 2 pencils to her sister. Who has more number of pencils?**

**Solution:**

Number of pencils Sameen have = 9

Number of pencils Nia have = 10 – 2 = 8.

Thus, Sameen has more pencils than Nia.

**Question 10: Sam went to the market with ₹ 200. He bought mangoes for ₹ 50 and notebooks for ₹ 100. How much money is he left with after spending?**

**Solution:**

Total money he had = ₹ 200

Cost of mangoes = ₹ 50

Cost of notebooks = ₹ 100

Total amount he spend = ₹ (100 + 50) = ₹ 150

Money he is left with = ₹ (200 – 150) = ₹50.

**Question 11: How many sides and corners does the following shapes have?**

**(i) Triangle**

**(ii) Square**

**(iii) Rectangle**

**(iv) Circle**

**Solution:**

Shapes | Sides | Corners |

Triangle | 3 | 3 |

Square | 4 | 4 |

Rectangle | 4 | 4 |

Circles | 0 | 0 |

**Question 12: If 10 chocolates are equally distributed among 5 children. How many chocolates each of them will get?**

**Solution:**

Total number of chocolates = 10.

The total number of children = 5.

The number of chocolates each will get = 10 ÷ 5 = 2.

**Question 13: Evaluate: 13 + 56 + 140**

**Solution:**

H | T | O |

1 | 4 | 0 |

5 | 6 | |

+ | 1 | 3 |

2 | 0 | 9 |

**Question 14: Subtract 56 from 150.**

**Solution:**

150 – 56 = 94

**Question 15: If a basket contains 7 oranges and another basket contains 12 oranges. How many total oranges are there?**

**Solution:**

Number of oranges in first basket = 7

Number of oranges in second basket = 12

Total oranges = 7 + 12 = 19.

## Practice Questions:

1. How many days are there in a leap year?

2. Write 178 in words.

3. Add: 120 + 58 + 34

5. Subtract 130 from 387.

4. Arrange the following in ascending order: 12, 87, 67, 56, 34, 14.

5. How many more bottles are needed to make 79 bottles a pack of 100 bottles?

## Most Frequently Asked Questions for Class 2 Maths

**Following are the most frequently asked questions for class 2 maths test paper, CBSE.**

- The month of __________ has 28 days in a year.
- January
- February
- March
- April

- The day that comes before Tuesday is __________.
- Sunday
- Monday
- Wednesday
- Friday

- Annie gave you 4 watermelons, and then John gave you 3 more. So how many watermelons do you have now?
- 5 watermelons
- 6 watermelons
- 7 watermelons
- 8 watermelons

- You have 60 pieces of candy. And now, you need to share these candies with 2 of your friends, Andy and Sam. How much would each of them get if you shared your candy equally?
- None
- 10
- 15
- 30

- 100 + 50 = __________
- 50
- 100
- 150
- 200

- 50 + 50 + 50 = __________
- 100
- 150
- 200
- 250

- Sammy has 100 rupees. He brought 10 candies for 10 rupees, 24 bubblegums for 24 rupees and 6 pens for 16 rupees. How much cash does Sammy have left?
- 30
- 40
- 50
- 60

- Which is the last month of the year?
- October
- November
- December
- January

- If you have 50 coconuts and you had to share these among your 10 friends, how many would each get if divided the coconuts equally?
- 5
- 6
- 8
- 10

- How many corners does this shape have?

- 6
- 7
- 8
- 10

**Bài viết liên quan**